wtorek, 27 maja 2014

Przepis na ciasto do pizzy

Brak komentarzy:
 
Ciao ragazzi

Chcę się z wami podzielić oryginalnym włoskim przepisem na pyszne ciasto na pizzę!
Przepis jest prosty i ciasto wychodzi jak we włoskiej pizzerii. Z podanych wielkościi uzyskać można 5 pizz o średnicy +/-  27 cm.

1 kg mąki
6 łyżek oleju
2 łyżki cukru
30 g soli
50 g drożdży
600 ml cieplej wody ( tak by nie pażyla ale była ciepła)

*Ważna informacja:  najlepiej zmieszać 0,5 kg mąki grupoziarnistej, takiej do pieczenia chleba i 0,5 kg mąki drobnoziarnistej, takiej której używasz do robienia ciasta. Chodzi o to by były dwie różne gramatury.

Gdy masz wszystkie składniki na pizzę to:
1) zmieszaj drożdże z cukrem i odrobiną wody, ( zużytą ilośćdejmij od 600 ml ciepłej wody). Poczekaj aż zrobią się bąbelki
2) w inny naczyniu wymieszaj sól z około szklanką wody - odejmij od 600 ml ciepłej wody
3) do dużej miski wsyp mąkę, zrób na środku wgłębienie. Do niego wlej rozrobione  drożdże, rozpuszczaną sól i olej. Zacznij mieszać składniki i dodawaj ostrożnie resztę ciepłej wody.
4)Ugniataj ciasto, aż będzie elastyczne i o jednolitej strukturze.
5) odstaw przykryte ciasto na min. 2 godzinyw ciepłym miejscu.


Gotowe ciasto podziel na porcje, rozwałkuj na posypanym wcześniej mąką blacie. Posmaruj sosem pomidorowym, przepis znajdziesz tu klik. Połóż kawałki sera mozzarelli i swoje ulubione dodatki i wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury min. 200 stopni. Piecz aż boki będą rumiane.

Jeśli chcesz dowiedzieć co dodać do pizzy by była jak prawdziwa czyli made by italy kliknij tu.



Boun apetitto ragazzi !

Martyna

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz